ADVANCER  \  2019

За вашия бизнес

Нашето преложение за вашия бизнес

Няма съмнение, че най-успешните компании на бъдещето ще бъдат онези, които са в състояние да привлекат, ангажират, задържат и развият най-добрите интелигентни I мотивирани служители. Нека да започнем от първата стъпка. Успехът зависи от това да имаш подходящите хора на правилните места с подобаващите умения – трите „П“-та на Подбора на Персонал. Селективното назначаване на работа е една от най-добрите практики. Целта на селективното назначаване е една компания да се сдобие с най-подходящия кандидат за дадена свободна позиция. Правилният избор на кандидат за работа може да подобри производителността на работното място, да повиши моралния дух на екипа и да повлияе положително на крайните резултати на компанията. Има толкова много положителни свързани с наемането на Правилния кандидат.

Но ... какво ще кажете за обратното? Какви са рисковете от лош избор на кандидат? Това е въпрос, който понякога отдел човешки ресурси може да не си задават. В резултат на това те могат да подходят към процеса по набор на персонал повърхностно и в крайна сметка да изберат грешния човек за целите на фирмата.

Когато набирате нови кандидати, ние ви предоставяме възможността да избирате според вашите зададени критерии най-подходящия кадър за процесите във вашата компания. Адвансър Ви предлага широк спектър от тестове по актуални и търсени сфери на специализация.

Посетете нашите най-често задаваните ни въпроси или се свържете с info@advancer.eu , ако имате допълнително въпроси.


Намиране на правилните хора - Време и Пари

Всяка една фирма се изправя пред предизвикателството Набор на персонал в определен момент от своето съществуване. Наемането на служители обаче не е евтин процес, особено ако се прибърза или се обърка. Ето защо препоръчваме да използвате Тестове преди Заетост като част от процеса по набиране на персонал.

Когато търсите правилните хора за вашето предприятие по стандартните канали, ще се изправите пред огромен брой попълнени формуляри за кандидатстване и автобиографии. Достатъчно голяма бройка от тях биха били абсолютно неподходящи за предлаганата позиция. В тази връзка препоръчваме да приемете „Тестове за компетентност преди заетост“ като допълнение към Вашата стратегия по селекция на кадри, за да намалите броя на кандидатите до по-управляем брой.

Подборът е процесът, при който безпристрастно намалявате броя на кандидатите до по- управляем пул от подходящи кандидати.

Тестовете за компетентност преди заетост ви позволяват да измервате обективно и избирате кандидатите въз основа на тяхната релевантност за свободните Ви позиции. Колкото по-подходящи са селектираните кадри, толкова по-голям е шансът те да бъдат успешни във Вашата организация. Следователно намалявата вероятността те да напуснат и да трябва да повтаряте процеса по подбор на персонал още веднъж.

Нужда

По проучване на Робърт Халф ръководителите на компании съобщават, че лошите селекции на кадри влияят негативно на морала на работното място с до 95% във времето.

Проучване на Карийр Билдър посочва че 60% от ръководителите твърдят че неподходящо селектирани кадри не успяват да се впишат в екипите си и подкоповат груповия морал.

39% от интервюираните фирми индикират значително намаляване в производителността на своите продукти/услуги при лоша селекция на кадрите си.

Неподходящите кадри за работа могат да наранят и репутацията на компанията ви. Единият начин, по който го правят, е чрез негативното им влияние върху екипния морал и повишеното текучество на персонала, което уронва имиджа на компанията ви. Когато една компания се сдобие с репутацията на такава наемаща неподходящите хора, то тя няма да може да привлича високопрофилни кадри за работа. От друга страна , неподходящите за организацията кадри , които си взаимодействат с клиентите, могат да навредят на репутацията на фирмата си като проявяват лошо поведение , биват враждебни, груби или неуважителни към клиентите. Тази вреда от репутацията може да намали шансовете за повторен покупка от Вас и лоша оценка от клиентите ви към Вас, което да се отрази на приходите Ви.

Карийр Билдър изчислява че средният разход за лошо подбран кадър във фирма възлиза на 25 000 лв (по данни на 41% компании от проучването). 25 % от фирмите приближават оценката си до 50 000 лв (за средно ниво мениджмънт).


Нашите тестове за потвърждение на специализацията на вашите кадри


В ранните етапи на селекция е нужно голямото количество от кандидати да се пресее, за да се намали значително размерът на кандидатите постъпващи в системите ви за набиране на персонал. На следващ етап фокусът се обръща към избора на най-добрите кандидати за самата роля сред кандидатстващите. Всичко това може да стане чрез използването на платформа за тестове за компетенции и умения Адвансър.

Как пресявате кандидатите за свободните Ви позиции? Сигурни ли сте какъв е техният настоящ набор от умения и доколко би бил удачен за Вашия бизнес? Нашите онлайн тестове за умения могат да помогнат!

Ние от ADVANCER се стремим да разработим пълноценна и изчерпателна директория от тестове на компетенции отнасящи се до пазара на труд. Всеки регистриран потребител Работодател може да избере сред набора ни от стандартни тестове най-подходящия/подходящите за целите на своя подбор на персонал избирайки опцията „Закупувам стандартен тест“ . След закупуване на тест работодателят може да избере сложността на въпросите от закупения тест. Той може специфично да определи колко въпроси да има от следните категории „Beginner”, „Medium”, “Advanced”.

Основно предимство на платформата ни за тестване на компетенции е че ограничаваме кандидатите за работа да могат да се явят на тест за компетенция към една свободна позиция само ВЕДНЪЖ. Тестът предлага различни въпроси с всяко следващо държане от различни кандидати за работа поради рандомизиране на въпросите от различните тестови категории. Преминалите тестовете кандидати за работа остават с потвърждението на квалификацията си през сайта в продължение на 1 година, след това кандидатът е канен да издържи теста повторно за удължаване на квалификацията си в дадена сфера на работа. Единствено след завършване успешно на тест зададен към свободна позиция кандидатът е поканен да изпрати CV, мотивационно писмо и/или препоръка през платформата до работодателя. Кандидатът за работа има 72 часа от успешното преминаване на асоциирания с работната позиция тест да прикачи файловете за кандидатстване.

Тестовете ни при набиране на кадри оценяват хората бързо, точно и най-вече справедливо.
Професионалните онлайн тестове също позволяват лесно сравнение между кандидатите. Адвансър платформата ви предоставя анализ на кандидатите които са кандидатствали по вашата позиция спрямо професионалния тест който сте задали. Получавате автобиографии, мотивационни писма и препоръки единствено от кандидатите, които са преминали успешно зададените от вас тестове. Можете да видите как са се представили кандидатите и къде са сгрешили на тестовете зададени от вас, за колко време са направили тестовете, карали ли са допълнително някакви специализирани обучения през платформата касаещи вашия бизнес. Всички тези елементи ще ви позволят да вземете добре информирано решение за набиране на персонал.


Персонализирани тестове

Използването на настоящия ни набор от тестове ви дава свободата да избирате от разнообразие от предварително изградени тестови категории.

Алтернативно, в хода на работа с нашите клиенти можем да проектираме и изградим нови тестове и продукти, които в момента нямаме в портфолиото си от тестове. Ние сме изключително адаптивен екип, което означава, че можем да проектираме и изградим индивидуални решения, така че да можете да създадете свои собствени „Тестове за компетенции преди заетост“ .


Имаме две възможности за персонализиране на съдържание към тестовете които предлагаме :
• Работодателите избират Тест от директорията ни, който е подходящ за нуждите им по подбор на персонал, но имат идея за конкретни въпроси които искат да включат към стандартния тест. В такъв случай те избират услугата „Закупувам персонализиран тест“
• Работодателите не могат да намерят Тест , който да отговаря на тяхната сфера на бизнес и нужди. Те се обръщат към нас с техните уникални нужди и ние им предлагаме консултантска услуга, при която препоръчваме различни продуктови решения за специфичната им необходимост при подбор на персонал.

Започнете ъпгрейда си по подбор на персонал като се Регистрирате като Работодател в платформата ни от тук :

https://advancer.eu/user/sign-in/?type=em